Stresssignalen
Hoe herken je ze op tijd?
In onze drukke maatschappij is stress bijna niet meer weg te denken. Een beetje stress is niet erg, want dat houdt je scherp en helpt je presteren. Maar te veel en langdurige stress kan serieuze gevolgen hebben voor je gezondheid en welzijn. Daarom is het belangrijk om stresssignalen op tijd te herkennen. In dit nieuwe blog neem ik je mee in de verschillende soorten signalen én wat je kunt doen als je ze bij jezelf herkent.
Signalen: mentaal
Stresssignalen uiten zich op verschillende manieren: mentaal en emotioneel. Meestal beginnen de signalen in je hoofd en kun je bijvoorbeeld veel piekergedachten hebben. Ook zul je concentratieproblemen ervaren en weet je het ene moment nog dat je je sleutels aan het zoeken was, maar ben je dat het andere moment alweer vergeten: "Wat was je ook alweer aan het doen..." Het hoofd kan vol of chaotisch zijn en je zult moeite hebben om beslissingen te nemen. Het voelbrein is als het ware uitgeschakeld en het denkbrein heeft het overgenomen. Je zult het gevoel hebben dat je het steeds 'aan' staat en je kunt niet echt tot rust komen. Let wel: Dit zijn symptomen die ook bij AD(H)D-ers bekend zijn en daar ligt een interessant vergelijk waar ik in een later blog nog op terug zal komen.
Signalen: emotioneel
Als je gestrest bent, dan kun je last hebben van een kort lontje, prikkelbaar zijn, snel uit je slof schieten of sombere buien ervaren. Ook gevoelens van onrust of paniek zijn niet onbekend en bijvoorbeeld huilbuien. Vaak zijn er ook gevoelens van schaamte: Je wil immers graag blijven werken, maar het lukt gewoon niet. En waarom lukt het de ander dan wel? Dus zet je je schouders er weer onder en ga je in feite nog meer over je grenzen heen. Dat heeft gevolgen, want dat zul je herkennen aan gedrag dat een negatieve cirkel veroorzaakt.
Gedragsveranderingen door stress
Je herkent het misschien wel: Als je lekker in je vel zit, dan heb je ook zin om gezond te koken en daar de tijd voor te nemen. Als je niet lekker in je vel zit, dan is alles eigenlijk te veel. Je zult eerder naar gemaksvoedsel grijpen, geen zin hebben om gezond te koken en een beetje achteloos iets naar binnen werken. Waar je later weer spijt van krijgt (en waardoor je dus weer meer stress ervaart!) en de vicieuze cirkel is rond. Zelf merk ik dat ik in periodes van stress meer koffie wil drinken, maar ook koekjes kan ik dan bijvoorbeeld slechter laten liggen.
Andere symptomen: uitstelgedrag (nergens meer zin in hebben) of juist het tegenovergestelde: Hyperactief door blijven gaan. Omdat je nergens meer zin in hebt of het te druk hebt, zul je sociale situaties meer uit de weg gaan en dat zorgt voor isolement.
Lichamelijke stresssignalen
Wat veel mensen bijna als vanzelfsprekend zijn ervaren is spierspanning in nek, schouders of rug. Maar ook hoofdpijn of migraine-aanvallen worden voor lief genomen. Hoort er nu eenmaal bij. En wat te denken van maag- en darmklachten, hartkloppingen of een gejaagd gevoel? Vaak ziek zijn, is ook een seintje van het lichaam om het rustiger aan te doen. Maar op de één of andere manier gaan de mensen bij een verkoudheid toch liever naar hun werk dan een dagje rust nemen. En als de verkoudheid terug blijft komen, dan is dat maar wat het is. Raar toch, hoe we dat met elkaar doen?
Wat kun je doen als je deze signalen herkent?
Stress verdwijnt niet vanzelf. Tijdige aandacht voor de signalen, voorkomt dat je in een burn-out belandt.
Stappen die je zelf kunt zetten:
- zet bewust momenten van ontspanning in de agenda. Gek genoeg zetten we wel graag nieuwe afspraken in onze agenda en maken we ellenlange to-do-lijsten, maar zetten we geen kruisen op momenten waarop we even helemaal niets doen.
- geef je grenzen aan, durf 'nee' te zeggen. Een 'nee' tegen de ander is een 'ja' voor jezelf. Je doet jezelf tekort als je overal 'ja' tegen blijft zeggen
- schrap de to-do lijsten. To-do lijsten houden de productiviteitsillusie in stand. Echt.
- wees je ervan bewust dat je slechts 1 leven hier op aarde heb: doe wat je leuk vindt. Doe waar jij van 'aan' gaat.
- laat de boel af en toe gewoon de boel; de wereld draait ook door als je niets doet.
Coaching
Via coaching word je je bewust van jouw grenzen, jouw patronen en overtuigingen die er toe leiden dat je steeds maar weer de schouders eronder zet en slecht de rust kunt vinden. Ik help je om weer in balans te komen – vanuit rust, verbinding en zelfinzicht. Of je nu al stressklachten ervaart of burn-out wilt voorkomen: je bent welkom. Samen onderzoeken we wat jij nodig hebt om weer te stralen.
Wil je weten of coaching iets voor jou is? Neem gerust contact met me op voor de mogelijkheden. Of start met het aanvragen van de gratis videoreeks die jou helpt inzicht te geven in het herstel van jouw energiebalans. Dat kan via: Aanvragen gratis video's.
Ontdek waar jij van gaat stralen,
Liefs,
Karin
PS: Chat GPT hielp me met de structuur van dit blog, ik schreef de tekst.