Ego versus emoties

Karin de Kremer - de Graaf • 17 juni 2024

Alles over vluchtroutes

vloerankers

Het was inmiddels alweer meer dan 7 weken geleden sinds ik mijn laatste blog had geschreven. Voorheen plaatste ik elke maandag trouw een blog op deze website, tot ik vastliep. Ik had geen inspiratie meer. Meerdere keren kroop ik achter de computer en probeerden mijn vingers de weg richting de verschillende toetsen te vinden. Maar steeds als ik enigszins op gang was, stokte mijn schrijven. Ik verwijderde wat ik had geschreven, zuchtte een paar keer diep en ging wat anders doen. Totdat het tot me doordrong dat ik te maken had met een  vluchtroute.


Ons ego beschermt ons tegen pijn

Vluchtroutes zijn routes die we nemen om ongemak uit de weg te gaan. De bekendste vluchtroutes zijn misschien wel roken, drinken en (over)eten. Minder bekend is de vluchtroute waarbij je continu in actie blijft. Of het tegenovergestelde: passiviteit. Hierbij weiger je om nieuwe ervaringen op te doen. Onder al die vluchtroutes zitten emoties die ons iets vertellen over onszelf. Maar om bij die emoties te komen, moet je langs je ego. En dat ego zal je ten alle tijden behoeden voor pijn. Niet voor niets hebben we allemaal laagjes om ons heen opgebouwd sinds onze kindertijd. "Vermoeiend toch eigenlijk," verzuchtte ik laatste. "Eerst gaan we allemaal laagjes om ons heen bouwen en als we dan ouder worden en merken dat die laagjes ons in de weg  staan, dan moeten we al die laagjes weer gaan afpellen. Ironisch toch?


Vluchtroutes

Terug naar de verschillende vluchtroutes. Blijkbaar ging ik steeds weer iets anders doen om pijn te vermijden. Welke pijn, dat was me nog niet helemaal duidelijk. Maar dat ik iets probeerde te vermijden, dat was me wel duidelijk. Negen van de tien keer heeft dat te maken met angst. Waar was ik nu eigenlijk bang voor? En kon ik die angst onder ogen zien en ermee in contact komen? Maar ik blokkeerde als ik de confrontatie probeerde aan te gaan. Ik besloot een opstellingenweekend te doen en hoopte tijdens dat weekend zicht te krijgen op blokkades. Ik kwam er achter dat ik een groot en sterk ego kan hebben dat tussen mij en mijn emoties instaat. Alleen door het ego aan te kijken, werd het kleiner. Daarmee voelde ik een opening en ging het voorzichtig weer stromen.


Hoe herken je jouw vluchtroutes?

Naast roken, drinken en overmatig eten zijn er nog veel meer vluchtroutes. Alles waarmee je in feite voorkomt om te (door)voelen, is een vluchtroute. Voorbeelden zijn:

  • alles wat met verslaving te maken heeft
  • van alles blijven kopen
  • weglopen
  • pesten
  • bezig blijven
  • ontwijkend gedrag
  • roddelen
  • redden ("laat mij het maar doen")
  • als eerste hulp bieden
  • andermans pijn opzoeken
  • afleiding zoeken in je mobiel of allerlei tv-series en -programma's
  • gamen
  • niet alleen kunnen zijn
  • heel veel praten
  • slapen


Waarom is het handig jouw vluchtroutes te kennen?

We hebben allemaal wel eens momenten waarop we één van bovenstaande dingen doen. En dat is niet goed of fout. Het gaat erom dat het je veel vrijheid kan opleveren als je herkent wat je aan het doen bent. Mij hielp het om te ontdekken welke emotie er achter mijn vluchtgedrag lag. Waardoor ik de emotie kon doorvoelen. Als je een emotie hebt doorvoelt, dan verdwijnt deze naar de achtergrond en lost hij als het ware op. Daarmee creëer je ruimte in jezelf en de mogelijkheid om het op een andere manier aan te pakken.


Wat kun je doen met deze inzichten?

Het staat je uiteraard vrij om hiermee te doen wat je wilt. Je hoeft er natuurlijk helemaal niets mee. Maar als je telkens dezelfde  situatie ervaart en je voelt dat je klaar bent voor verandering, onderzoek dan eens wat je doet. Loop je bijvoorbeeld steevast boos weg als je het ergens niet mee eens bent en je merkt dat je daarmee schade aanricht in relaties, dan is dit wellicht het juiste moment om een andere aanpak te overwegen. Als je jezelf altijd verdooft met een drankje als je moe thuiskomt uit je werk, onderzoek dan eens wat het je oplevert om die moeheid toe te laten. Ga je druk aan het werk, terwijl je eigenlijk verdrietig bent om iets, kijk dan eens waarom je dat verdriet voor jezelf wilt houden.


Coaching

In mijn coachpraktijk werk ik met opstellingen. Dat doe ik door middel van vloerankers, een tafelopstelling met poppetjes of blaadjes. Opstellingen brengen altijd een verheldering en tonen wat op dat moment gezien mag worden. Wanneer iets vast lijkt te zitten, kan het met de juiste vragen en elementen altijd weer in beweging worden gebracht.


Hoe ga ik te werk?

Ik laat jou vloerankers, poppetjes of blaadjes kiezen en stel vervolgens vragen zoals: Wat neem je waar, wat ervaar je op deze plek, hoe voelt het in je lichaam, wat komt er in je op, enzovoort. Tot dusverre is het verbazingwekkend hoeveel inzichten het eigen lichaam altijd prijsgeeft.


Afspraak maken?

Wil jij zicht krijgen op wat jij kunt doen als je vastzit? Maak een afspraak, of geef je op voor de prachtige training die in september start: Prachtig krachtig. Je ontdekt meer over jouw vluchtroutes, over jouw plek en waar het wel of niet stroomt en hoe je daar verandering in kunt brengen. Aanmelden kan direct via de agenda: Prachtig krachtig. Een afspraak voor een kennismakingsgesprek kan via: kennismaken.


Leuk als jij ook meehelpt om de wereld een stukje zachter, liefdevoller en stralender te maken!


Stralende groet,

Karin de Graaf

Hoe weet je wat je echt wil?
door Karin de Graaf 22 april 2025
Voelen gaat over het in contact komen met de ik. Met de binnenste laag, met jouw wezenlijke kern. Daar liggen jouw behoeftes en verlangens en ook jouw straalfactor.
schaamte
door Karin de Graaf 14 april 2025
Het liefst zo diep mogelijk wegduiken in een hoekje en jezelf onzichtbaar maken: hoe kun je met schaamte omgaan?
Afbeelding die lichaamsbewustzijn en zelfontdekking bevordert.
door Karin de Graaf 7 april 2025
Ik ben erin gestonken. Snel blokker ik het nummer, maar blijf met een onaangenaam gevoel zitten.
Hoe onderscheid je primair, secundair en tertiair verdriet?
door Karin de Graaf 29 maart 2025
Als we zelf al onze emoties voelen en doorvoelen, krijgen we een hele andere wereld.
denken versus voelen
door Karin de Graaf 24 maart 2025
Waar jij van 'aan' gaat, waar jij van gaat stralen, jouw volle ja komt voort uit gevoelssensaties en niet uit jouw denkbrein. Maar hoe doe je dat; voelen?
mannelijk en vrouwelijk vervolgd; zijn we op de goede weg?
door Karin de Graaf 17 maart 2025
Een lange weg te gaan? Of al goed op weg?
mannelijke of vrouwelijke energie? Wat trekt jouw aandacht?
door Karin de Graaf 9 maart 2025
Mannelijke en vrouwelijke energie kunnen elkaar perfect aanvullen. Als je als vrouw alles op de mannelijke manier wilt bereiken, dan put dat je uit.
Grenzen stellen voor zelfzorg en het bewaken van jouw energie.
door Karin de Graaf 3 maart 2025
Jezelf uitspreken kan een enorme klus zijn. En toch gun ik het je om er mee te werken: het zorgt voor het aangeven van grenzen en daarmee bewaak je jouw eigen energie.
Focus geeft rust. Rust leidt tot een meer ontspannen leven.
door Karin de Graaf 25 februari 2025
Ben jij zo iemand die graag van alles en nog wat uitprobeert? Daar is niets mis mee. Maar ik ontdekte dat focus veel rust geeft. Lees je mee?
Je natuurlijke flow volgen, hoe doe je dat?
door Karin de Graaf 20 februari 2025
Je natuurlijke flow volgen, hoe doe je dat? En is dat vol te houden in een maatschappij die iets anders vraagt?
Meer blogs